lauantai 17. huhtikuuta 2021

#Haasteidenhaaste -tilannekatsaus 17.4.21 , lomailua ja haasteita!

 Tilannekatsaus on viikon jäljessä, sillä välillä pitää lomaillakin! Lomalla onneksi saa edistettyä myös haasteita.

Lomailua retkeilyn merkeissä

Lomalla retkihaaste sai kaksi merkintää eli "retki, joka ylitti odotukset" ja "hikinen retki"

Odotukset ylittävän retken tein Syötteen kansallispuistoon ja Teerivaaran lenkille 14.4.21. Bonuksena tähän kuului paluumatkan Hepokönkään vesiputouksella käyminen Puolangalla.

Teerivaaralta
Teerivaaralla Syötteen kansallispuistossa oli suorastaan mahtavaa! Muiden ollessa laskettelemassa Iso-Syötteellä, lähdin kaksin koiran kanssa kiertämään lenkkiä. Lenkin pituus on 4,5 kilometriä.

Aurinko paistoi, linnut lauloivat, emmekä nähneet ketään muita ulkoilijoita koko reissulla kuin luontokeskuksen pihassa. Sai siis todellakin olla omassa rauhassaan. Lenkki on merkitty lumikenkäreitiksi näin talvella, mutta minä pääsin liikkumaan ihan hyvin pitkävartisilla talvisaappailla. Lyhytvartisillakin olisi varmaan mennyt, mutta kun minun piti välillä poiketa hieman polulta geokätköjen perään... Lenkin varrella kulkee "Kinkunsulatus-geokätkötraili" eli yhteensä 13 kätköä. Aikaa meni kätköillen ja tauon kanssa 1 h 45 minuuttia. Olin varautunut oppaiden mukaan jopa kolmen tunnin reissuun, joten luontokeskuksella jäi hyvin vielä aikaa juoda kahvi ja syödä munkki terassilla auringon helliessä. Pyry-koirakin sai pienen palan munkista.

Teerivaaran tupa
Lenkin varren tauon pidimme Teerivaaran tuvalla, jossa söimme hauvan kanssa sämpylän puoliksi. Tupa oli uudehko ja siisti.

Tuvalla on myös puucee ja puuvaja, jossa näytti olevan runsaasti puita poltettavaksi. En kuitenkaan tehnyt nyt tulia, kun ei ollut mitään ns. lämmitettävää ruokaa mukana.


Hepoköngäs

Paluumatkalla tehty koukkaus Puolangan Hepokönkään putoukselle kävi joutuisasti. Putous oli jäässä, mutta kyllähän siellä vesikin virtasi. Tänne on ehkä tultava myös kesäaikaan. Hepoköngäs on luonnonsuojelualuetta.

Putouksen edustalla olevat portaat olivat umpijäässä. Ne olivat käytännössä käyttökelvottomat eli varovainen kannattaa olla! Kuopus laski portaat mäkeä ja me muut menimme portaiden reunoilta...

Hikisen retken tein Pyryn kanssa 15.4.21 majapaikkamme paikkakunnalla eli Sotkamossa. Kävimme kiertämässä Pöllyvaaran lenkin, jonka varrella oli -no, geokätkötraili! Kätköjä oli tämän reitin varrella yhteensä 26 (tai oikeastaan 27, jos ottaa huomioon myös näköalapaikan kätkön, joka ei varsinaisesti kuulu trailiin) ja pidemmällekin niitä olisi mennyt, mutta jätin ne tällä kertaa väliin.

Pöllyvaaran lenkki on 5,3 kilometriä pitkä rengasreitti ja sen pidempi erityisesti maastopyöräilyyn tarkoitettu reitti on 13,5 kilometriä. Rengasreitti on mukavasti viitoitettu punapäisin tolpin ja viitoituksin "Pöllyvaaran lenkki 5,3 km". 



Iso-Kiimanen

Rengasreitti on näin talvella lumikengin mentävä, mutta laiskuuttani en ottanut niitä mukaan. Se ei haitannut, sillä reitti oli ajettu lähes kokonaan moottorikelkalla. Pitkävartisilla talvi-Soreleilla pärjäsi, vaikka välillä kätköille poiketessani upposin hankeen puoleen väliin reittä. 


Sotkamon kylälle päin
Pöllyvaaran päälle kannatti kiivetä, vaikka hikihän siinä tuli. Maisemia avautui niin Sotkamon suuntaan kuin myös Iso-Kiimasen järvelle

Luontohaasteen huhtikuun kohdan "retkeile sinulle uudessa kohteessa" kuittasin Teerivaaralla, mutta hyvin olisin voinut kuitata sen myös Hepokönkäällä tai Pöllyvaaran kierroksella. Enpä ollut käynyt aiemmin missään näistä kohteista!

Leffoja, leffoja

Retkeilyn lisäksi lomalla tuli katsottua peräti pari leffaa, jotka sopivat Helmetin pieneen elokuvahaasteeseen. Harry Potter ja salaisuuksien kammio on jäänyt minulta väliin (kuten muutama muukin Harry Potter), mutta nyt intouduin katsomaan tätä. Ihan katsottava, mutta jostain syystä Harry Potterit eivät ihan ole minun juttuani. Pidän enemmän "Ihmeotukset ja niiden olinpaikat" -leffoista! Harry Potterin liitin luonnollisesti kohtaan 13. eli elokuvassa taiotaan.

Toisena leffana katsoin "Lemmikkien salainen elämä 2" -leffan, johon päädyimme kompromissina ja ajanvietteenä. Ihan kiva leffa sekin, mutta en nyt erityisempiä kiksejä siitä saanut. Tämän laitoin kohtaan 12. eli kissaelokuva. Ei se nyt ihan kissaelokuva ollut, mutta kissoilla oli niin suuri osa elokuvassa, että menköön siihen 😄

Mites muut haasteet?

Kokeile uusi resepti viikossa on vielä tältä viikolta tekemättä. Ehtiihän tuon! Edellisen viikon reseptinä tein omana viritelmänä seesamiparsapekoni-herkkuja. Reseptit löytyvät haasteen sivulta. 

Lukuhaasteeseen ei sitten viime postauksen ole tullut täydennystä, vaikka olenkin lukenut. Ei vain sopineet haasteeseen. Tällä hetkellä luen Mia Kankimäen "Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin". Ihana kirja jo nyt! Tästä tarkemmin myöhemmin. En ole vielä ihan varma, mihin kohtaan haastetta sen liittäisin.

Pokemon Go-haaste menee eteenpäin omalla painollaan eli etenee ja tulee aivan varmasti täyteen vielä tämän vuoden aikana. 

Tunnista 100 lintulajia -haasteeseen on tullut kolme uutta tunnistusta sitten viime postauksen. Närhi, sinisorsa ja tämän aamuinen västäräkki ovat ilahduttaneet ihan kotinurkilla. Erityisesti tuo västäräkki oli ihan huippu! Eikös sitä sanota, että "västäräkistä vähäsen" eli kesä on ihan nurkan takana?

Muut haasteet uinuvatkin sitten Ruususen unta. Palataan niihin joskus -ehkä?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laitapa viestiä :-)