lauantai 23. tammikuuta 2021

#Haasteidenhaasteeni nro 1: Helmet -lukuhaasteen tarkastelu

Jokainen 12 #Haasteidenhaasteestani, jonka olen ottanut työn alle, ansaitsee tulla tarkastelluksi vähän tarkemmin. Aloitan #Haasteidenhaasteen kohdasta yksi eli Helmet-lukuhaaste.

Mikä on Helmet-lukuhaaste?

Helmet -lukuhaaste on pääkaupunkiseudun kirjastoverkoston eli HelMet-kirjastojen (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) lukuhaaste, jossa on tarkoituksena lukea vuoden aikana kirjoja siten, että 50 kohtaisen lukuhaasteen haastekohdat täyttyvät. Lukuhaasteen suorittamistavan voit valita itse eli 

  • Täytät yhdellä luetulla kirjalla useamman lukuhaasteen kohdan, jolloin voit selvitä lukuhaasteesta vaikkapa 20 luetulla kirjalla. 
  • Yksi luettu kirjasi täyttää yhden lukuhaasteen kohdan.
Lisäksi voit ihan itse valita, miten lähdet haastetta tekemään eli luetko ensin kirjan, joka sopii haasteen kohtaan yksi ja etenet järjestyksessä vai suoritteletko kohtia ns. fiiliksen mukaan.

Koiran lukemaa 🙈

Minä täytän lukuhaastetta siten, että yksi kirja täyttää yhden kohdan eli silloin pitää lukea vähintään 50 erilaista kirjaa vuodessa. Etenen haasteen kohtia ns. fiiliksen mukaan eli luen/kuuntelen kirjan ja katson sitten, mihin se sopii.

Vuoden 2021 lukuhaaste on jo seitsemäs Helmet-lukuhaaste. Minä osallistuin siihen ensimmäisen kerran vuonna 2019. Haasteeseen ei tarvitse ilmoittautua kirjastoon tms., vaan voit tehdä sitä itseksesi ja omalla päätöksellä. 

Ensimmäinen lukuhaasteeni jäi vajaaksi seitsemän kohdan verran, koska en saanut käsiini kirjastosta niitä kirjoja, joita ajattelin haasteeseen ottaa mukaan ja vuoden lopussa intokin alkoi hiipua, kun oli vaikea täyttää haasteen kohtia.

Nyt minulla on käytössäni Storytel ja kieltämättä elämä on vähän helpompaa ts. kirjan saa heti käyttöönsä... Lisäksi olen innostunut äänikirjoista, koska niitä voi kuunnella vaikka koiralenkillä. Usein kuuntelen juuri ennen nukahtamista siten, että laitan kirjan kuuntelua vaikkapa 30-60 minuuttia uniajastimella, niin tiedänpä sitten, että mihin kohtaan kirjassa olen jäänyt, jos satun nukahtamaan 😃 Äänikirjoja kuuntelen oikeastaan aina vähän nopeammalla kuin mitä normaali äänikirjan lukijan lukunopeus on. Yleensä laitan lukunopeudeksi 1,2 - 1,5 kertaisen riippuen lukijasta. 

Helmet-lukuhaasteen paras anti

Viime vuonna en jaksanut osallistua lukuhaasteeseen, koska minua ei yhtään huvittanut lukea määrättyjä haastekohtia. Vuoden 2019 lukuhaasteen myötä aloin kuitenkin lukea muutakin kirjallisuutta kuin normaalisti lukemiani dekkareita ja ammattikirjallisuutta. Ennen ns. ruuhkavuosia luin hyvin paljon erilaista kirjallisuutta ja erityisesti monet klassikot tulivat tutuiksi, mutta se oli jotenkin unohtunut.  

Haasteen parasta antia onkin se, että ehkä sinunkin tulee tartuttua erilaisiin genreihin ja teoksiin. Helpoimmat haastekohdat täyttyvät fiiliksen mukaan luettuna, mutta itselle ei niin tyypillisiin joudut vähän etsimään ja miettimään, mitä lukea. Apua tähän saat ainakin facebookin Helmet-lukuhaaste -ryhmään liittymällä ja tietenkin seuraamalla vaikka minun lukusuoritteitani tästä: Helmet-lukuhaaste : seuranta 2021!

Millaisiin kirjoihin olen tarttunut Helmet-lukuhaasteessa?

Vuonna 2019 luin ensimmäisen kerran elämässäni historiallisia romaaneja, joiden kirjoittajana on nainen ja protagonisti on nainen ts. näkökulma on nimenomaan tämän naisen tarinassa. Anna Kareninan voisi tietenkin lukea tällaisiin, mutta kun kirjoittajana on Leo Tolstoi...

Luin tuolloin Laila Hirvisaaren "Me Keisarinna" ja Jane Austenin "Neito vanhassa linnassa". Ja yllätyksekseni molemmat kirjat olivat mainioita! Tänä vuonna olenkin jo ehtinyt lukea Kaari Utrion "Vendelan", joka oli jälleen mitä viihdyttävin. Utriota en ollut ennen lukenut, kuten en myöskään Hirvisaarta tai Austenia.

Lisäksi 2019 haaste sai kiinnostumaan toisesta maailmansodasta uudella tavalla, kun luin mm. Markku Jokisipilän kirjoittaman tietokirjan Hitlerin koplasta eli henkilökuvauksia 20 natsi-Saksan johtajasta. 

Uusia tuttavuuksia olivat myös aasialaiset tai aasilaistaustaiset kirjailijat, kuten Haruki Murakami ja Khaleid Hosseini, joiden kirjoista pidän. 

Haruki Murakami tosin kävi vähän kukkaron päälle, kun otin Murakamin kirjan 1Q84 lainaan ja unohdin sen vuokra-autoon Floridaan. Onneksi vastaava teos löytyi itse ostamalla ja saatoin toimittaa sen kirjastoon hävittämäni tilalle. En ole muuten vieläkään lukenut em. teosta, koska en tuolloin lomalla ollessa ehtinyt...

Tänä vuonna 2021 olen kuunnellut/lukenut jo 10 kirjaa haasteeseen, mikä on minulle tosi paljon nykyisin. Luetut kirjani ja kohdat, joihin ne sopivat, löytyvät linkin takaa: #Haasteidenhaaste nro 1 Helmet-lukuhaasteen sivulta. Kirjoista pidän myös yksityistä exceliä google sheetissä.

Näistä kymmenestä kolme parasta tähän mennessä ovat: 

Valinta kolmesta parhaasta on vaikea, koska lähinnä hyviä kirjojahan olen nyt lukenut! Helmet -lukuhaasteen kohdissa on monia sellaisia joihin mietin kovasti, mitä niihin lukisin. Onneksi on se Facebookin Helmet-lukuhaasteryhmä...  

Mitä sinä aiot lukea esimerkiksi kohtiin 47. ja 48. eli kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta?

2 kommenttia:

  1. Anonyymi23.1.21

    Jane Austen kuuluu brittikirjallisuuden kaanoniin, jota edelleen luetaan myös huippuyliopistoissa. Kuuluu myös länsimaisen kirjallisuuden klassikoihin ja ansaitsee korkeamman maininnan kuin "mainio". Suosittelen myös hänen muita teoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Näin on. Minä vain en ole kokenut pitäväni em. tyyppisistä kirjoista. Olen selvästi suhtautunut ylpeästi ja ennakkoluuloisesti Austeniin :-) (Katson parhaillaan em. elokuvaa televisiosta...)

      Poista

Laitapa viestiä :-)